Logboek 2015


7 December 2015

Eerste rondes!

Nu inmiddels de organisatorische kant voor mekaar is, de boot helemaal op orde na groot onderhoud in twee etappes is er ook nog tussen de bedrijven door gevist op het Veerse Meer.

Dat leverde interessante info op. De eerste van drie rondes vond plaats in de geul voorlangs het Zilveren Schor, of wat daar inmiddels van over is. Ik had van verschillende kanten bericht gekregen dat er weleens iets van Tarbot zou kunnen zitten. Ik was daar sceptisch over en achteraf was dat niet onterecht.

Op de betreffende dag was het miezerig en er stond een strak westenwindje, maar dat was achter de bomen daar geen probleem. Er was op een zeer gezapig tempo van nog geen halve knoop prima te 'driften'. Twee hengels achterop, lange dwarrellijnen van twee meter opgeleukt met allerhande kleurtjes en spinnerblaadjes, als aas makreelstrips van ronde de drie tot vier centimeter.

Na de geul in kwestie in een paar uur tijd van Noord naar Zuid overgedobberd te zijn leverde dat geen enkele beet op. Bij aas- en onderlijninspectie bleek al snel waarom; het lood zag er uit alsof het uit een zuurbad kwam en het aas was grauw en stonk naar de modder. Conclusie; de bodem was voorzien van een laag prut. En daar zit geen vis op.

Ik ben niet van plan die stek rond de 66 links te laten liggen. Want wat niet in de prut zit om de simpele reden dat er niets te halen valt, kan zeker weer wel te vinden zijn op het talud en de randen en richels. Maar dat is weer voor een volgende ronde.

Ronde twee vond plaats op een putje iets zuid-oost van het Aardbeieneiland, weer miezerig weer met een straf zuidwestertje deze keer, en we kozen voor een traditionele set-up; de bekende drie-haaks paternoster, haak 6, als aas leeglopers (pieren) en steekzagers. Daar kan ik kort over zijn, geen tikje, geen trillingkje, helemaal noppes. En dat had ik niet verwacht beken ik eerlijk.

Van arren moede, en na de koffie, uit pure balorigheid het traditionele aas omgeruild voor makreelstripjes. Je moet wat tenslotte. Wel, binnen vijf minuten was er aktiviteit waarneembaar op de hengel die keurig op het taludje lag; en leverde in anderhalf uur, een zwikje krabben op, maar nog leuker, drie mooie botten en evenzoveel paling van een net formaat. Conclusie; héél ander aasgedrag op dit stekje.

Vervolgens ronde drie, en deze keer een mooie Zeeuwsche lucht, in het voorjaar zouden we het ideaal baarzenweer noemen .. richting de MZI bij Oostwatering, niet geankerd, maar op de drift kort aan de gele tonnetjes langs. Spinhengel met de bekende haringonderlijn over de kant en vervolgens wel kleine beetjes signaleren maar niets boven weten te krijgen. Da's wel heel erg klein was direkt het idee.

Er zijn sprotonderlijntjes verkrijgbaar in de handel, een soort van uitgeklede en ingekrompen variant op de haringonderlijn, dus dat werd de keuze. Al snel bleek waarom de tikjes zich nu wel vertaalden in vis(jes), een klets juveniele haring van tussen de 7 en 9 centimeter bleek de MZI een veilige haven te vinden. Als dat spul nog wat groeit is dat best leuk om een keertje te doen voor de haringvisser!

7 December 2015

Om kort te gaan, die vis is er wel te vinden, de truuk is om de juiste stekken te vinden en de juiste aas en onderlijnen keuzes te maken. Daar gaan we dus gewoon mee door zodat we in de rest van dit jaar én in het nieuwe jaar een prima trackrecord op kunnen bouwen en goed inzicht gaan krijgen wat het Meer kan bieden.

7 December 2015

Als er interresse is om een dag mee te gaan experimenteren, pielen, peuteren, of volledige out-of-the-box visserij te bedrijven; dan hoor ik het graag. Het enige wat ik zeker weet is dat het Trial&Error visserij is en de emmer dus niet vol komt, dat heb je met proefvisserijen. Staat weer tegenover dat als je zelf een hapje en een drankje meeneemt het geen cent kost. Dus wat let u.

Greetz, Johnno, schipper MS Anguilla1 Oktober 2015

Nadat het To-Do-Lijstje een To-Do-LIJST werd, en vervolgens een komplete 'overhaul', zijn we vanaf vandaag helemaal vaarklaar!

Jachtwerf Oostwatering in Veere, en Straalbedrijf Kabecon in Middelburg hebben daar een onmisbare rol in gespeeld .. Thanks!

We starten in deze maand en November met Proefvisserijen op het Veerse Meer tbv. Sportvisserij ZuidWest Nederland.

Liefhebbers mogen zich melden via de mail ..1 Augustus 2015

Bootvissen 1 Augustus.

1 Augustus was een dag waar de mensen lang naar uit gekeken hebben. Zeevissen met een boot de Noordzee op. Voor de stichting was het een uitdaging om de doelgroep ook de mogelijkheid te geven om net als de gezonde mens te kunnen zeevissen. We zijn ontzettend geholpen door Anguilla Charters. Kapitein Johnno heeft samen met Sportvisserij Limanda deze dag werkelijk geweldig verzorgd voor de doelgroep. Eten en drinken was er genoeg, aas en hengels werden ook geregeld, zodat de mensen alleen maar hoefden te komen en te genieten.

De dag begon vroeg, Eddie en ik reden om 5 uur weg om de mensen op te halen. In de auto werd alleen maar gepraat over vissen. Na een rit van 2 uur waren we aan gekomen op Neeltje Jans, waar de boot al op ons lag te wachten. Na een spannende klimpartij waren alle mensen aan boord, de rolstoelen hebben we op de kant laten staan, want de mensen konden comfortabel zitten op de banken.

1 Augustus 2015

Nadat we in de haven even moesten wachten op de sluis, kon de reis op het ruime sop beginnen. Na een klein poosje varen gingen we voor anker op de eerste stek. De hengels werden uit gedeeld en binnen no time plonsden om ons heen de stukken lood richting de horizon. Al gauw klonk er een juichkreet van Wilko. Hij was de eerste die aan zijn hengel stond te trekken, en een mooie paling werd aan boord gehesen.

1 Augustus 2015

Zijn eerste paling in zijn hele leven, en omdat het een vis is die je niet meer gericht mag vangen, werd hij een beetje geplaagd dat hij een illegale vis heeft gevangen. Maar daar liet hij zich niet van weerhouden, en een half uur later klonk er weer een strijdkreet van Wilko, want nu kwam er een kleine steenbolk boven water. Nadat de rust was weder gekeerd haalde Eddie een maaltje groente naar boven, en later ving hij een grote krab.

1 Augustus 2015

En onze vangst expert van de dag vond dat ook wel interessant. En ik moet zeggen dat die krab heerlijk heeft gesmaakt. De dag verloopt heel rustig, want er werd in de regel weinig gevangen, en we zaten met z`n allen heerlijk van de zon en de rustige zee te genieten. Na een lekker bakkie koffie werden we door de kapitein getrakteerd op een heerlijk puddingbroodje, en die ging er in als koek.

1 Augustus 2015

Na de middag verkasten we naar een andere stek, want de stroming viel stil, en daarna stroomde het niet goed genoeg om lekker vis te vangen. Langs het stand op voerden we naar het zuiden om een mooie plek op de Noordzee te bezoeken. Nadat het lood weer naar de horizon werd geplonsd, haalde Berry een kleine steenbolk boven water, en blij dat hij was met zijn vis, maar toen kregen we een discussie met Berry, want hij geloofde niet dat er haaien op de Noordzee zwommen. Nadat wij samen met John, Berry probeerden te overtuigen dat er wel haaien zwemmen, stond de hengeltop van Berry te schudden, en jawel hoor, meneer vangt en echte haai van 51 cm.

1 Augustus 2015

Nadat we de haai hadden gemeten, gewogen en gemerkt, werd hij weer gezond terug gezet in zijn element. (Het is belangrijk voor het onderzoek om gevangen haaien te registreren, zodat deze haai van Berry nummer 7364 kreeg.) Ik geloof dat Berry nu aardig overtuigd is dat er daadwerkelijk haaien zwemmen in de Noordzee. Na een heerlijk broodje bal en een bakkie koffie ging het vissen door, Plots hoorden we Wilco weer juichen, en ja hoor, Meneer haalde een scholletje naar boven. En met een brede grijns werd dit mooie beestje weer getoond aan de rest van de vissers.

1 Augustus 2015

Sjaak dacht, wat hij kan, moet ik ook kunnen, en ja hoor, er kwam een lekker tongetje naar boven. Wilko is deze dag niet verslagen, maar de concurrentie lag wel op de loer. Al met al was het een dag om nooit te vergeten. Gewoon het idee dat mensen die een beperking hebben, al dit moois altijd werd weerhouden, omdat niemand de moeite neemt om deze mensen te begeleiden. En daarom wil ik Johnno, kapitein van de Anguila Charters http://www.anguillacharter.nl ontzettend bedanken voor alle inzet. Mede doordat zijn boot , die onverhoopt nog steeds op de werf ligt, hij ontzettend zijn best heeft gedaan om een andere boot te regelen. Geweldig Johnno !!! Ook Arjan, kapitein van de Limanda, http://www.limanda.nl ontzettend bedankt voor alle inzet en geweldige catering. De mensen hebben weer een dag om nooit te vergeten.

1 Augustus 2015

Erik Romp, Stichting Vissen met Beperking ViMeBe1 Juli 2015

1 Juli 20151 Juni 2015

1 Juni 20151 Januari 2015

Er wordt hard gewerkt om de Anguilla tip-top in orde te hebben voor het seizoen!

In ieder geval gaan we dit seizoen besteden aan proefvisserijen in de gaten en putten op het Veerse Meer. Sinds de Katse Heule voor een konstante aanvoer zorgt van zout Oosterscheldewater is het Meer aanzienlijk zouter geworden en dat zou zo maar kunnen betekenen dat er sprake is van nieuwe én interressante mogelijkheden op visgebied!