Logboek 2016


29 December 2016

Zo. Dat is dat. De missie van de afgelopen anderhalf jaar was twee-ledig; 1) Ik weet dat er vis zit, 2) En dat zal ik laten zien ook.

Wel, een ieder die hier meeleest weet inmiddels dat beide doelen op niet mis te verstane wijze bereikt zijn. Dat is wat minder voor de enkeling die het Veerse Meer voor zichzelf wilde houden getuige een enkele reactie in het berichten thingy alhier of in de private mail, het is nu eenmaal Vispas water en als zodanig opgenomen in de lijst van Viswateren van SVN. So be it.

Dus, namens AnguillaCharter; Ed, Muta, Waka en mijzelve, wil ik iedereen bedanken voor het vertrouwen, de visserij, de gezelligheid en de bijdrages zowel op de boot als in de media die er voor hebben gezorgd dat dit geweldig mooie viswater weer op de kaart staat!

In het bijzonder mijn dank aan Jachtwerf Oostwatering voor het puike werk!

Een goede jaarwisseling en tot in 2017!

Bedankt mannen en vrouwen! Tight lines en tot de volgende!

29 December 2016

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bootvissen, Sportvissen, Veerse Meer19 December 2016

Op TotalFishing.nl: Licht vissen op het Veerse Meer en kromme hengels

Een leuk artikel over de mogelijkheden van de (ultra)lichte visserij op het Veerse Meer door Ron Smits.

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bot, Bootvissen, Haring, Schol, Sportvissen, Totalfishing.nl, Veerse Meer, Wijting, Zeebaars18 December 2016

En halverwege de dag ...

Vandaag op stap met Sharona, Marco en de buurman die alle drie toch wel eens óp het Veerse Meer wilden vissen. Wel, dat kwam erg goed uit voor de laatste proefvisserij van 2016.

Met het eerste licht het hoekje om, onderwijl een kleine tussenstop vanwege iets met bouten en moeren, en positie gekozen ter hoogte van het bekende plaats delict, maar dan net even wat meer naar de rode kant met wat minder water. Weer erg veel schrijverij op het scherm van rond zwemmende haring in alle formaten, en hopelijk daar direkt in de buurt de vis die diezelfde haring op het menu had staan.

18 December 2016
18 December 2016

De vissige start van de dag was er een uit het boekje; al snel een prachtige bot, een joekelwijting en een drietal prima schollen, afgewisseld met wat kleinere wijting die elders zeer maats zou zijn geweest maar hier gewoon retour ging om uit te groeien tot VM formaat!

18 December 2016
18 December 2016

Maar ... het weer begon tegen de middag toch wat 'minder' te worden, een ietwat kil windje, en een afnemend zicht maakten het er niet aangenamer op, en blijkbaar vond de vis dat ook. Want het werd stil. Erg stil. Wat we ook uit de kasten haalden; dwarrels, fexibele afhouders, helicopter rigs .. niets deed het meer ongeacht de gebruikte aassoorten. Erg bizar! Je vraagt je dan af of daglicht een rol speelt, ook al is het op grotere diepte. Daar is het dan voor ons wel donker maar misschien zien de vissen dat letterlijk anders in dat wel erg heldere water ..

Het enige wat het dan weer wel deed en bleef doen, was de haring, tussen de bedrijven door een half emmertje vol gevist. Toch nog wat zullen we maar denken.

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bot, Bootvissen, Haring, Schol, Sportvissen, Veerse Meer, Wijting17 December 2016

De ideale missie?

We hadden Muta, Gijs, Rob en Miel! En die vingen een hoop vis in toch wel zeer respectabele formaten .. bot, schol, wijting én een steenbolk maakten de opwachting aan de andere kant van de railing.

17 December 2016

Dik in de schemer de haven uit, en de survey deze keer niet pal in de put, maar heel bewust tegen aan en op de taluds aan de dijkvoet en tegenaan de MZI. Er werd massaal ingezet op dwarrelonderlijnen, beaast met óf pieren, óf zagers. En dat maakte dus niets uit; de vis had er gewoon zin in. De foto's vertellen deze keer het verhaal; met als uitschieters de schol van Gijs á 40 centimeters en de wijting van Muta die er maar liefst 45 telde ...

17 December 2016
17 December 2016
17 December 2016
17 December 2016
17 December 2016
17 December 2016
17 December 2016
17 December 2016
17 December 2016

En, als je een beetje samen werkt kun je gewoon vissen op de vierkante meter. Met twee boten ... ! Super!

17 December 2016

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bot, Bootvissen, Haring, Schol, Sportvissen, Steenbolk, Veerse Meer, Wijting15 December 2016

Da's nog eens variatie visserij of; vandaag geen kwantiteit maar kwaliteit!

Ziezo. Vandaag hadden we weer een 'ontdekkingsreis' op de boeking, en aangezien de weersomstandigheden net wat anders waren dan de vorige rondes, een redelijk blauwe lucht en een matige zuid-ooster toch weer gekozen voor de inmiddels bekende stek. Sophie, Rien, Ron en Waka als de vissende bezetting van deze dag, aan ondergetekende wederom de taak de scholen haring te vinden en de boot in de driften er vlekkeloos overheen te laten lopen.

15 December 2016

Verder blijft het altijd weer de vraag wat de dag oplevert, Ron zette in op de grote wijting, de overige drie met verschillende onderlijnen (haringonderlijn of dwarrel met zagers; lood onderop vs lood bovenop) naar gelang de verwachting afgeleid van het scherm op de visvinder.

15 December 2016

De vis was aktief en er zat flink beweging in de immense scholen haring, ik moest er af en toe letterlijk achteraan en flink ook. Dat leverde wel heel leuk variatie én vis op ... de aanwezige scholen die we nu zien zijn bijna allemaal kleine haringen, en het zijn er heel erg veel. De grote haring verdwijnt nu langzaam maar zeker het gat uit en deze overwinteraars zijn dan weer de jaarklasse die volgend jaar gevangen wordt als dik en maats.

15 December 2016
15 December 2016

Het roofvisbestand dat dat snapt en leeft van deze spetteraars is dus nooit heel erg ver weg en volgt de scholen op hun reis door de putten en geulen. Je eettafel in de steek laten is natuurlijk nooit erg verstandig. Kapers alom. Vandaar dat ik per definitie altijd driftend vis; ik kan de scholen vis zo makkelijk volgen, kan een veel groter gebied afvissen en maak een aanzienlijk grotere kans op meer vis in hoeveelheid, soort en kwaliteit!

Kortom, de dag tekende zich op vissig gebied als volgt af; weer hele mooie dikke maatse haring maar merkbaar minder dan de volgende rondes; een paar hele fraaie botten, een joekelschol (a 39cm), een scholenbaars (jawel!), en een twintigtal hele mooie wijtingen, waarbij het gemiddelde formaat 30+ was en Ron maar liefst twee 42 centimeter wijtingen wist te scoren! (Voor de statistici; dat waren respectievelijk 40+wijting 12 en 13 in vijf visdagen!!)

Saillant detail; Sophie verspijkerde haar pr met wijting én schol in positieve zin, en Rien heeft zich inmiddels ontpopt tot de soorten specialist van AnguillaCharter!

15 December 2016
15 December 2016
15 December 2016
15 December 2016
15 December 2016
15 December 2016

En dat weer gecombineerd met de lichte tot ultra lichte spinstokken waar mee men heeft gevist, een ware hengel'sport'dag! Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat héél graag zie ..

15 December 2016
15 December 2016
15 December 2016

Ziezo. Wéér een stukje van de puzzle compleet. Op naar de volgende!

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bot, Bootvissen, Haring, Schol, Sportvissen, Veerse Meer, Wijting, Zeebaars6 December 2016

Zaterdag 3 december 2016

Eindelijk is het dan zover, het is 06:00uur als ik in mijn auto stap richting het zeeuwse. Dit keer is het Veere waar ik op de boot stap. Ik ga vandaag met de Anguilla van schipper Johnno mee het Veersemeer op. Het is even voor 08:00uur als aan boord stap, samen met Gijs en Carlo met z’n maat (sorry ben z’n naam vergeten).

Na 10 minuten varen geeft de fishfinder mooie echo’s aan van grote scholen vis, dat geeft een visser hoop. Na een rondje over het te bevissen gebied te hebben gedaan kunnen we gaan vissen. We vissen driftend, de eerste twee driften komt er weinig boven.

Maar dan begint het feest, overal springt de zeebliek boven het water uit en elke draai geeft mooie haring. Als we genoeg haring hebben (we hoeven geen emmers vol te hebben maar een dertigtal de man blijft leuk), gaan we proberen de grotere rovers te pakken.

Het is enige tijd stil en een overmoedige haring pakt het aas wat bedoeld is voor de grotere vis. Dan krijg ik een voorzichtige aanbeet en probeer deze voorzichtig aan te slaan en dan BAM een geweldige actie op mijn spin hengel. Na enige strijd (want je kan hier namelijk met ultra licht spul vissen en dat doe je dan als sportvisser ook) komt er een schol van 39 cm boven water. Als deze aan boord is lijkt het wel of de vis los is en worden er wijtingen gevangen van rond en boven de 40cm. ONGELOFELIJK DAT DIT KAN. Na enkele draaien krijgt Gijs ook een flinke klap op zijn hengel, na een flinke strijd weet hij mij te over treffen met een schol van ruim 46cm.

Ik kan het nog steeds niet geloven dat dit mogelijk is op het mooie en rustige Veersemeer. Dat er meer mensen zijn die dit niet geloofden, maar toch zelf wilde ondervinden bleek wel. Dit was de eerste keer dat de Anguilla niet alleen op het Veersemeer was om te vissen. We lagen op een zeker moment met vijf boten en twee kajaks op de locatie en op elke boot kwam er mooie vis binnen.

Dit belooft veel voor 2017.

Johnno bedankt voor deze nieuwe uitdaging en het was zeker een mooie en geslaagde visdag.

Ruudje uit Tilburg

Tags: AnguillaCharter, Bootvissen, Haring, Schol, Sportvissen, Veerse Meer, Wijting5 December 2016

Steeds meer sportvissers weten het Veerse Meer te vinden. Naast haring wordt er momenteel ook mooie wijting (40cm +) en schol (45cm +) gevangen!

Schipper Johnno van AnguillaCharter weer bedankt voor deze update!

Sportvisserij ZuidWest Nederland

Tags: AnguillaCharter, Bootvissen, Haring, Schol, Sportvissen, Sportvisserij ZuidWest Nederland, Veerse Meer, Wijting4 December 2016

Winter Trial!

Vandaag een kort rondje met Janpeter van de gelijknamige hengelsportzaak en Leen. Met de nodige scepsis mijnerzijds, want er stond een narrig oosten windje wat af en toe gewoon tegen de vijf aan tikte, en regelmatig mooie witte kopjes op het Meer toverde. Maar goed, het is nu eenmaal trialfishing dus toch even het hoekje om.

4 December 2016

Het was al heel snel duidelijk dat het avontuur ook daarbij zou blijven, de wind toeterde de boot met geduchte snelheid over de put, het leek wel wrakken met springtij! Toch er een serieuze poging aan gewaagd, inclusief een survey vaart richting de Dam over de daar aanwezige gaten.

4 December 2016

Naarmate de 90-serie van de boeienlijn vorderde verstilde ook de schrijverij op de visvinders, dus na een voor het Veerse Meer hobbelig terug vaartje rap de zaak afgemeerd en afgesproken voor een volgende ronde onder betere omstandigheden. Deze keer geen vis, wel weer erg veel schrijverij op de gekende stek, en een degelijke frisse neus gehaald!

Ter info, ik begreep dat een collega elders op het Meer een wijting scoorde van maar liefst 49 centimeters a één kilo ... da's een felicitatie waard!

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bootvissen, Hengelsport Janpeter, Veerse Meer,3 December 2016

Ronde drie!

Winter of geen winter, de proefvisserijen beslaan het hele jaar en alle seizoenen. Dus rond zevenen de boot opgezocht en na wat kleine steiger-glijpartijen in goede doen de prinses wakker gemaakt.

Lampen aan, kachel aan, verse koffie en vervolgens de boel langzaam aan warm laten draaien .. rond achten arriveerden, vier man sterk, en de eerdere berichtgeving had toch wel een kleine verwachting gewekt .. want was die wijting was nu écht zo overmaats en écht zo dik!?

Met het eerste licht het hoekje om en na een vaartje van maar liefst zes-en-halve minuut gearriveerd op de plek waar ik het tapijt vermoedde. Wel, het lag er nog. De heren wilden eerst wat haring vangen en later op de dag overschakelen op de wijting. Aan de fraaie spinstokken zou het vast niet liggen, men was voorbereid zogezegd.

3 December 2016

Blijkbaar was het nieuws al wat verder de provincie ingesijpeld, want de eerste collega (met kayak!) arriveerde nog geen kwartiertje later .. en dat werden er in de loop van de ochtend meer. We telden twee kayakvissers, en een viertal bootvissers!

3 December 2016

De haring, hoewel duidelijk zichtbaar op het scherm, had wat startproblemen en was in eerste instantie niet echt enthousiast, af en toe eens eentje. En dan nog klein ook. Maar, inmiddels het Veerse Meer kennende, zo gauw het licht er op kwam ... Dat was vandaag niet anders. Na een dik uurtje kwam de zon er mooi op en kwamen de eerste bijzonder fraaie haringen aan boord, zeer maats, dik en gezond!

3 December 2016
3 December 2016

Een der kayak-collegae was ondertussen met wat anders in de weer, de kromme hengel zei genoeg .. de verrassing was bijzonder aangenaam toen er een zeer maatse platvis aan het oppervlak verscheen, en het was nog een schol ook! Kijk, daar werd ik wel heel erg blij van, want het vermoeden was er, maar de vis nog niet!

3 December 2016

Rond de middag besloot de ploeg over te stappen op de beaasde dwarrelonderlijnen .. pieren op het haakje zes en door de school haring(kjes) heen op de bodem geparkeerd, hengel in de hand a la wrakvissen en afwachten maar. Het duurde niet echt erg lang eer de eerste wijting aan boord kwam, maats, dik en heel mooi van tekening. Gemiddeld rond de dertig centimeter, een viertal uitschieters boven de veertig centimeter en een paar kleintjes, wat doet vermoeden dat er zelfs intrek is van juveniele wijting.

3 December 2016
3 December 2016

3 December 2016
3 December 2016

Maar, nu die schol nog .. we tekenden er voor twee, Ruud ving er een van 39 centimeter, Gijs ging er dunnetjes overheen met 46 centimeter. Ook bij de buren kwam er af en toe een fraai exemplaar boven, en ook dat was zonder uitzondering schol.

3 December 2016

Kortom, een bijzonder geslaagde missie in de boeken voor vandaag, en voor het eerst sinds lange tijd, weer eens een kleine armada op het meer ... lang niet gezien!

De puzzle van het Veerse Meer wordt nu heel langzaam gelegd. De vistechnieken, onderlijnen en aaskeuzes worden langzaam duidelijk. Wel of niet op anker, wanneer is de wind spelbreker, zit de vis alleen in de buurt van de scholen haring of niet, wat woont er nog meer in de diepten. Waar zijn de grote botten, hoe komen er juveniele grieten en tarbotjes op de percelen van de kokkelvisser, waar is de tong uitzet van enkele jaren gebleven, is het resultaat van deze stek representatief voor de andere diepe gaten, wat veroorzaakt de snoeiharde aanbeten die steevast niet verzilverd worden .. vragen, vragen, vragen ..

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bootvissen, Haring, Schol, Sportvissen, Veerse Meer, Wijting16 November 2016

Goede vangsten Veerse Meer.

In de afgelopen weken is er door sportvissers goed vis gevangen in het Veerse Meer. Evenals voorgaande jaren viste Johnno Kesteloo van de MS Anguilla met diverse opstappers in de diepe delen van het Veerse Meer.

Op de visvinder waren regelmatig zeer grote scholen vis te zien. Door over deze scholen vis heen te driften werden er vissend met een haringpaternoster zo’n 60 tot 80 mooie maatse haringen per persoon gevangen! Daarnaast viel tijdens de eerste visdag op 5 november op dat er regelmatig schooltjes kleine haring boven water uit sprongen, die werden belaagd door roofvissen. Gelet op de vangst van een grote wijting, bestond het vermoeden dat deze vissoort hiervoor verantwoordelijk was.

13 november werd opnieuw gevist. En evenals de eerste keer, waren er ook nu weer grote scholen vis op de visvinder te zien, wat opnieuw resulteerde in de vangst van enkele honderden haringen. Daarnaast was men deze keer ook voorbereid op de aanwezigheid van roofvissen. Toen er weer regelmatig springende haringen te zien waren, werd daarom overgeschakeld op (bezem)paternosters waarmee met zeepieren op de bodem werd gevist, onder de scholen met haringen. Dit bleek een goede zet, want de verbazing was groot toen er vele maatse wijtingen werden gevangen. Stuk voor stuk waren dit dikke, mooi getekende wijtingen, waaronder zelfs diverse 40-plussers (grootste 42 centimeter!).

Deze resultaten geven aan dat er op de juiste tijd en op de juiste plaats goed vis is te vangen in het Veerse Meer. Vanwege de beschutte ligging en het vrijwel ontbreken van stroming, biedt het meer ook goede kansen om zelfstandig op pad te gaan met een kleine boot, kajak of zelfs de bellyboat. Ben jij door dit bericht gemotiveerd om de visserij op het Veerse Meer een kans te geven? Ga dan de uitdaging aan.

Sportvisserij ZuidWest Nederland

Tags: AnguillaCharter, Bootvissen, Haring, Sportvissen, Sportvisserij ZuidWest Nederland, Veerse Meer, Wijting13 November 2016

De rovers van het Veerse Meer!

Na het onverwachte avontuur en net zo onverwachte succes van vijf November, kon ik het niet laten om er afgelopen Zondag een tweede ronde achteraan te prikken. Dat was mede ingegeven door de windverwachting die repte over Zuid tot ZuidOost 1-3. Dat is echt een flauwekulletje op het Veerse Meer kan ik verzekeren.

Rudy, Ed en Jacco hadden er oren naar en dus iets na achten het hoekje weer om richting de coördinaten van even terug. Blijkbaar had de immense school haring het plan nog niet opgevat om een verkasje te plegen gezien de dikte van het wel erg hoogpolig (vis)tapijt dat verscheen op de HDS ... het ging gewoon weer helemaal nergens over.

13 November 2016
13 November 2016
13 November 2016

En dus, het woord van de schipper 'heren, gaat uw gang', werd rap opgevolgd en het resultaat loog er niet om. Alweer. Haring per stuk, per drie, en qua formaat héél maats tot overmaats. In het voorjaar zou je je als haringvisser er helemaal niet voor schamen, maar dit is toch even anders qua formaat en al helemaal qua hoeveelheid. Voor het idee, de mannen topten gewoon alledrie een emmer af met 60 - 80 haringen per persoon.

13 November 2016
13 November 2016
13 November 2016

Maar, er was nog wat anders. De vorige ronde lieten regelmatig schooltjes kleine haring zien die uit het water sprongen en dat was vandaag niet anders. Het hield gewoon in dat er van onderaf op gejaagd werd en flink ook. Was ik er de vijfde niet op voorbereid, dat was ik nu wel.

13 November 2016
13 November 2016
13 November 2016

De hypothese was als volgt; Zeeforel is een mogelijkheid maar die laat zich later in het seizoen pas zien tegen de Dam, zeg maar zo'n beetje in de tijd dat de bot daar denkt door de Dam heen te kunnen om te paaien. Oude forellen van weleer sluit ik sowieso uit, die zijn allang hemelen. En dus blijven er twee opties open, wijting of gul. Rap een old school wijtingrig tevoorschijn getoverd uit de kist, dikke pieren eraan, en dwars door de school haring heen op de bodem geparkeerd. Het resultaat? Zie de begeleidende foto's ..

13 November 2016
13 November 2016

Gezien de kleur en de tekening, die veel donkerder is dan de soortgenoten van 'buiten' is dit een visbestand dat het Veerse Meer als thuis heeft. Het zijn zonder uitzondering grote, dikke wijtingen die absolute sport geven op de spinhengels en zich te goed doen aan de scholen haring die het Meer bevolken. Rest nu de vraag wat er nog meer jacht maakt in de diepten ... er zijn enkele hele rake klappen op de hengels geweest die we niet konden verzilveren ...

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bootvissen, Haring, Sportvissen, Veerse Meer, Wijting5 november 2016

PROEFVISSEN

Soms zijn er van die dagen waarop alles samenkomt. Zaterdag 5 november jl. was zo'n dag. Ik had me aangemeld bij schipper John Kesteloo van ms. Anguilla om een dagje met deze boot te gaan proefvissen op het Veerse Meer. Die zaterdag 5 november was het zover. Zoals dat vaker gaat, moest ik me even achter het oor krabben om te bedenken met welk materiaal ik zou gaan vissen. Ik was al eens eerder op het Veerse Meer geweest, maar dat was om deel te nemen aan een wedstrijd forelvissen. Inmiddels achterhaald, maar goed ...

En omdat toeval (niet) bestaat, moest het gewoon zo zijn, dat net een paar weken voordien bij mij thuis een hengeltje arriveerde. Dat hengeltje, een HTO Rockfish ML van 7-28 gram, had ik gewonnen met een Like & Share actie op de Facebookpagina van Zeehengelsport. Dergelijke acties kent u natuurlijk; er zijn er al heel wat langsgekomen. Leuk, dacht ik. Keertje meedoen maar en warempel ... toen de winnaar een week later bekend werd gemaakt, stond mijn naam daar. En binnen een week kwam Post.nl met een langwerpig pakketje langs.

HELDER

Ik dacht bij het uitpakken van de hengel niet meteen aan het Veerse Meer. Eerder aan kademuren, dukdalven en verticalen. Kortom: ‘kantikalen’ in het teken van baars, snoekbaars en snoek. Toch leek het me aantrekkelijk om dit keer eens op de lichte toer te gaan, ter afwisseling van het gebruikelijke wijtingen, gulletjes en scharren trekken op Oosterschelde, Noordzee en Westerschelde. Nu is het Veerse Meer de laatste tien jaar behoorlijk van karakter veranderd en is het inmiddels gelukkig afgelopen met die ellendige dikke lagen wier overal waar je zou willen vissen.

Het water van het Veerse Meer is momenteel glashelder. Diepe stukken, oude stroomgeulen, afgewisseld met ondiepten, heuvels en dalen, verschillende bodemtypen, het is er allemaal te vinden. Mijn gedachte ging daarom meteen uit naar lichte schuifloodmontages à la Texas-rig, haringpaternosters en platvislepels. De schuifloodmontages en botlepels zouden dan bestemd moeten zijn voor de platvis. Er huizen op dit water grote botten en schollen, maar die zijn niet zo gemakkelijk te vangen aangezien stroming op dit water geheel ontbreekt. Jawel, de Katse Heule is een inlaat vanuit de Oosterschelde en daar komen voorjaarssoorten als geep, wat zeebaars, jonge haring,harder enz. naar binnen, maar daar merk je in de buurt van Veere niet veel van.
Helder dus? Zo helder dat je je onderlijn een tiental meters diep kunt volgen!

HARING

Statisch vissen bleek er echter niet bij op ms. Anguilla, een puike boot. Direct al na vertrek vanuit de haven van Oostwatering lukte het werkelijk binnen no-time om een school haring te vinden om U tegen te zeggen. We zagen zo af en toe een laag vis van vier meter (!) die zicht vanaf de bodem aftekende op de geweldige apparatuur van de Anguilla! Dat werd dus haring vangen. Driftend! Schipper John had de dagen voordien het water al verkend en op verschillende plaatsen over het hele Veerse Meer scholen vis ontdekt. Dat kon van alles wezen -zoals dat later ook bleek- maar de kans dat er haring zat was 100%!

EN NU DIE HTO

Mensen, mensen wat een lekker stokje is dat en wat duiken die haringen er op. Nauwelijks de bodem aangetikt en het ragfijne topje van dit hengeltje stond alweer te trillen en te schudden. Flink doortimmeren om de haak(en) te zetten was niet nodig. Aan de buiging van de hengel was meteen te zien of zich wat minder of meer vis had gemeld. Wat wil je met een topeindje van net aan 1 mm dikte! Rustig binnenhalen is het devies met licht materiaal, zeker als er vis wordt boven gedraaid van dieptes van 10 meter plus.

Het bleek echter een puur genot om dat met dit hengeltje te doen en elke trilling voel je tot in je vingers. Je kunt de Rockfish ML een enorme curve laten trekken, geen protest. Maar de weerstand op je vislijn wordt dan onnodig groot. Met de hengel wijzen naar waar de vis vandaan komt, met een laag bij het water gehouden top dus, vist het prettigst. Heerlijk licht vissen op het Veerse Meer, met een keurig afgewerkte hengel waarmee je het gemakkelijk een hele dag kunt volhouden.

Als er dan als verrassing ook nog andere vissoorten bovenkomen (die zag je op de dieptemeter boven en onder de haringen rondzwemmen) zoals een kanjerwijting van dik in de 40 cm en als klap op de vuurpijl een pijlinktvis, dan is de dag geslaagd. De mijne in ieder geval, maar zeker ook van de andere opvarenden en van schipper John Kesteloo. Die wilde na al het speurwerk van jaren wel eens resultaten zien. Nou die heeft ie gekregen... en wij ook!
Licht vissen op het Veerse Meer? Doen!

Rien van Nunen

Tags: AnguillaCharter, Bootvissen, Haring, HTO, Pijlinktvis, Sportvissen, Veerse Meer, Wijting, Zeehengelsport,5 November 2016

Vis op het Veerse Meer?

Menigeen versleet me voor gek om moeite te besteden aan het Veerse Meer. Het zou er zo dood als een pier zijn en geplaagd door hordes met grondels zou het er snel gedaan zijn met de lol. In de loop der jaren heb ik al lang geleerd dat proefondervindelijkheid een veel betere leermeester is dan de heersende opinie, en dus is er het afgelopen anderhalf jaar menig uur gespendeerd aan survey vaarten, gesprekjes met het beroep, en kleine proefvisserijtjes om in ieder geval het tegendeel te bewijzen.

Dat leverde een schat aan informatie op die de afgelopen weken op een rijtje werd gezet en dienovereenkomstig in de praktijk zou worden toegepast, want anders heb je er natuurlijk ook niks aan. Vervolgens via de media een oproepje uit laten gaan voor medevissers die de uitdaging wel aan durfden en dat had succes. Eén dag viel uit vanwege de wind (die niet kwam) de andere dag was Zaterdag 5 November jl.

De heren Rob, Muta en Rien hadden één opdracht, probeer wat je wil, zolang het maar aktief is, en we gaan eerst het hoekje om want daar staat het stijf van de vis. Een paar dagen terug dan. Dat was (gelukkig) nog steeds het geval; op het scherm verscheen er een soort extreem hoogpolig tapijt, nu restte de vraag wat dat dan wel niet zou zijn ...

5 November 2016
5 November 2016
5 November 2016

Er waren tijdens de vaart naar de stek verschillende hengels in orde gemaakt met haring- en sprotonderlijntjes. En dat was een prima keuze, binnen de kortste keren vis; haring, haring en nog eens haring. Qua formaten heel behoorlijk, royaal maats, af en toe een klein spetteraartje er tussendoor. Saillant detail; Rob kreeg een hele rake aanbeet van iets wat gezien de dreun op de hengel nooit erg klein kon zijn geweest ...

Rien had deze dag aangegrepen voor een fieldtest met een lrf hengeltje. Ik heb er een draaitje mee gedaan en ik moet daar toch eens achteraan. Superlicht, gevoelig tot in het achterkantje, maar toch genoeg ruggegraat om leuk vis te drillen. Want behalve die haring kwam er een piepklein horsje, een regelrechte joekelwijting én als toetje een heuse pijlinktvis uit het Veerse Meer dankzij dat hengeltje. Ik begreep zelfs dat Rien er een review van zou produceren elders op het internet ..

5 November 2016
5 November 2016
5 November 2016

We hebben de dag doorgebracht op deze stek, driftend zodat we de scholen vis elke keer snel terug konden vinden zo gauw het scherm geen aktiviteit meer liet zien. In een blok van 100 bij 75 meter hebben we ons uitstekend vermaakt ... a drie emmers vol met drie man a één hengel p.p. Kom daar maar eens om.

Samenvattend; er zit dus gewoon vis in het Veerse Meer en wel zodanig dat er een prima visdag te beleven valt. Nee, dat is geen forel van vroeger, om daar nu maar eens voorgoed mee af te rekenen. Maar wel hele mooie haring, joekelwijting, en leuke verrassingen zoals horsmakreel en pijlinktvis. Als ik daar dan de proefvisserij resultaten naast zet in de vorm van bot, schol en paling, in het voorjaar in het Oostelijk deel wat geep en kleine zeebaars, dan is dat een hele nette visbezetting van dit Veerse Meer 'van na de Katse Heule'.

5 November 2016
5 November 2016
5 November 2016

Edoch, als men een visser is die gewend is aan drie-haaks paternosters en de daarbij behorende vistechniek kan ik u melden dat u nagenoeg kansloos bent. Aktief vissen is het credo, stekken uitpluizen is een must, weersomstandigheden spelen er zeker een rol, het water is onvoorstelbaar helder, soms doen zagers en pieren het gewoon niet en is een stripje vis of een kokkel de juiste keuze ... de ouderwetsche platvislepel, vertikalen, dropshot, vanaf de boot, kayak of belly-boat? Het werkt allemaal, het is aan u. Eén opmerking is nog op zijn plaats, het betreft hier zonder uitzondering bootvisserij .. maar dat had u vast al wel begrepen.

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bootvissen, Haring, Pijlinktvis, Sportvissen, Veerse Meer, Wijting,13 September 2016

13 September 2016
13 September 2016
13 September 2016

Je 'leent' wat dessertlepels, modificeert ze naar het bekende model van vader en zoon Garay, prikt er een zagertje op en gaat er mee aan de gang op aktieve wijze .. grappig om te zien dat er dan 'ineens' vis zit!

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bot, Platvislepel, Sportvissen, Veerse Meer,11 September 2016

11 September 2016

Een tevreden Veerse Meer prinses in de zon én in haar element!

11 September 2016

Een beetje rommelen met een beaasd lepeltje nadat passieve visserij niets opleverde ... niet groot, maar wel leuk op een zomeravond!

Greetz, Johnno

Tags: AnguillaCharter, Bot, Platvislepel, Sportvissen, Veerse Meer,6 September 2016

Het heeft even geduurd, maar helemaal klaar en gelijk er in!

6 September 2016

Greetz, Johnno1 September 2016

1 September 2016

Greetz, Johnno30 April 2016

Binnen voor groot onderhoud!

30 April 2016

Greetz, Johnno24 Maart 2016

Ennn weer doorrr ...

Deze ronde in de sequel gekozen voor de ondiepere stukken het van Veerse Meer, een prachtige talud Oostelijk van de VM95 oplopend van 8 meter naar 3 meter. De side-scan liet mooie putjes en richeltjes zien met daar tussenin mooie vlakke stukjes, net de watertemperatuur bracht nog wat twijfel, die was zo'n 5,6 graden ..

24 Maart 2016

Er ligt hier geen blubber, het talud is vast (klei), naarmate je ondieper vist kom je wat meer oesters en mossels tegen maar niet zodanig veel dat je er vast in komt te zitten. Het doel was bot, en we kozen voor zagers en makreelstripjes als aas. Een scala aan onderlijntjes, één-haaks met toeters en bellen, drie-haaks met korte dwarrel, beaasde pilkertjes en de welbekende botlepel.

24 Maart 2016

Geen bot gezien, wel meer krabjes die best al aardig 'vinnig' waren .. het exemplaar op de foto ging zelfs in battle-mode zo gauw er vingers te dicht bij kwamen naar z'n zin.

Nadien nog even verkast naar een mooi 'kommetje' West van de 18SGVM, hier een mooi vlak oplopend talud 12 naar 5 meter, ook hard op de bodem (klei), wederom krabjes maar (nog) geen vis.

Greetz, Johnno14 Maart 2016

Januari, Februari, Maart ...

De eerste drie maanden van 2016 lieten sterk wisselende watertemperaturen zien op het Veerse Meer, en met name de koude week half Januari deed de visserij aardig de das om.

De gekozen stekken lagen zonder uitzondering op diep water in deze drie maanden, Zilveren Schor, Noord van het inmiddels afgebrande Badhotel, Oostwatering en bezuiden de Veerse Dam, alle dieper dan 15 meter. Daar viel één ding op, het zijn gewoon moddergaten en dus ongeschikt voor bodemvisserij. De visserij met paternosters in alle soorten en maten bracht er op een paar krabjes na, helemaal niets op.
Wat er wel kan is aktieve visserij op de haring, want het stikt er in de diepe geulen van deze vissoort vanaf Mei tot eind Oktober. Wat wel op is gevallen is dat als de lucht blauw is deze vis het het beste doet. Qua formaat variëert het bestand van plm. 8 cm tot mooie vissen van tegen de 30 cm, voor de liefhebber dus absoluut een mogelijkheid.

14 Maart 2016

April, Mei en Juni worden de visserijen verplaatst naar de ondiepere gedeelten van het Meer, we zoeken dan op 3 tot 6 meter gericht naar bot. Behalve dat het een fantastische sportvis is op licht materiaal, laat deze platvis zich op allerhande manieren belagen, een echte voor elk wat wils vis dus!

Tot slot, medio Mei wordt er begonnen met de Oosterschelde trips!

Greetz, Johnno10 Maart 2016

Omdat het vissen is en niet vangen ...

Misschien wel tegen beter weten in, maar omdat het prima weer was toch een rondje gedaan en twee stekjes bezocht; tegenaan de Veerse Dam achter de VM98 en pal naast de VM91.

Dat van het weer klopte wel; zonnetje en een noordoosten windje maakten het er zeker niet onaangenaam op .. maar de vis liet het er op beide stekjes volledig bij zitten.

10 Maart 2016

Gevist van 07.30 tot 15.00, met dwarrels, haak 6, zagers en mesheften, toen anker op, en nog een bodem survey gedaan met de structure scan .. dat leverde in ieder geval weer genoeg info op voor de komende visserij!

Tot de volgende!18 Februari 2016

Sneeuwvisserij!

Ondanks dat het verrekte koud was, incluis sneeuw en later wat ijsregen, zijn we er toch op uit gegaan om de Februari ronde te vervissen van de proefvisserijen. Een straf, ietwat narrig zuidenwindje, temperaturen boven water van 0.8C, er onder 1.7C, maakten het wat stram in de vingers zogezegd.

18 Februari 2016

Gestart aan de S12 in het putje net Noord daarvan. We hebben deels passief, 3-haaks paternosters, haak 6, zagers, pieren en makreelstripjes als aas, uitgelegd, deels aktief gevist met shadjes en beaasde pilkertjes en lepeltjes. Resultaat: precies één krabje die het voornamelijk moest hebben van het formaat van z'n scharen, een soort van Popeye-krab(je). Verder gebeurde er helemaal niets, geen tikje, nada.

18 Februari 2016

Na de koffie en de soep, verkast naar het talud oost van de VM66, er waren wat zwakke tekenen van leven op de visvinders, dus onder het motto niet geschoten is altijd mis het anker er af op 15 meter. Zo gauw de boot op het touwtje lag, liep er een kleine echo over het scherm, en dus rap een haringonderlijn er bij gepakt. Het is inmiddels wel zeker dat het Veerse Meer een redelijke haringpopulatie herbergt, dus vandaar de keuze voor deze onderlijn. Overigens vond hetgene dat verantwoordelijk was voor de echo het boven water vast niet gezellig, want bijten ho maar.

18 Februari 2016

Tot besluit iets Zuidelijker gaan liggen op iets meer diepte, 17 meter, iets Noord van de VM68. Het grote voordeel was daar dat we heerlijk luw lagen achter de bomen ... maar ook hier bracht het geen enkel tikje laat staan vis.

Samenvattend; Het Veerse Meer is rap afgekoeld en de watertemperaturen variëren rond de 2 tot 4 graden C. En da's koud. Vis houdt daar niet van en ligt nu in de energie besparende stand te wachten op de warmte van het voorjaar. En al leg je ze dan de meest smakelijke aas-combi voor hun neus, het zal niets helpen. Op naar Maart!

Tot de volgende!19 Januari 2016

Koud!

De proefvisserij beslaat letterlijk een heel jaar en een beetje kou weerhield ons er niet van ook op deze vorstige ochtend het Veerse Meer op te gaan. De boot was bevroren, het ijs lag in de haven maar wat was het fantastisch weer! Heel wat anders na alle wind en regen van de afgelopen tijd.

Twee stekken stonden er op het lijstje, ten zuid-westen van de keerton VM97-VK34 op het talud en als tweede iets noord-oostelijk van de VM94 op een putje.

19 Januari 2016

Als aas gekozen voor leeglopertjes, zagertjes en mesheften, de onderlijnen waren 3-haaks no6 met superflexibele kunststof afhouders. Op het talud geankerd op 11 meter, later tegen aan het putje op 7 meter.

19 Januari 2016

Op de eerste stek gebeurde er op één klein béétje na helemaal niets. Niet alleen de stilte boven water was immens, onder water was die zo mogelijk nog stiller. Op één krab na dan, en die was traag. Enorm traag; een blik op het scherm vertelde precies waarom, de watertemperatuur schommelde rond 0.0 C ...

Eigenlijk weet je dan genoeg .. de vis zou er dan ook niet sneller op worden. Toch nog even stek 2 aangedaan, misschien tegen beter weten in. Daar iets meer krabben die stuk voor stuk niet veel sneller waren dan het eerste exemplaar.

Na een klein uurtje het anker opgehaald en de route terug gebruikt om de geul zuid-west van Oostwatering te surveyen. Wie in de veronderstelling verkeert dat Meer vlak is onder water .. niet echt. Taluds, oude slijpgeultjes, terrassen, joekels van keien, glooingen, het is er allemaal.

Tot de volgende!1 Januari 2016

Logboek 2015