AnguillaCharter; hoe, wat, waar en waarom!

1 Januari 2015

Eerst even voorstellen - MS Anguilla!

Anguilla is een in 2004 gebouwde Osprey 26 Fisherman van 7.90 meter lang en 2.60 meter breed, haar thuishaven is Veere.

Voorzien van een Yamaha 422 TurboDiesel van 275pk maakt haar tot een zeer rappe dame met een kruissnelheid van 26 knopen en een topsnelheid van 35 knopen. Overigens zullen we dat op het Veerse Meer niet nodig hebben.

Zes man/vrouw is de maximale (vis)bezetting als u valide bent, bent u dat niet en om die reden aan een (rol)stoel gebonden, dan is vier man de max. Dat zorgt er voor dat er altijd meer dan ruimte genoeg is voor een prima (vis)dag.

De boot is uitgerust met reddingmiddelen voor alle aanwezigen, twee marifoons, AIS transponder & GPS, NAVTEX ontvanger, Humminbird Kaartplotter, Lowrance HDS kaartplotters, GPS, navigatie en visvinders!Pure Fishing - the Anguilla style!

Een dag vissen met de Anguilla gaat niet over volle bakken en emmers. Integendeel. Maar als u tot de groep pure vissers hoort die gaan voor de dagbeleving gewapend met een 15 grams spinhengel, een 7 grams lrf hengeltje of een 8lbs bootstokje onder het genot van een hapje en een drankje dan bent u aan het goede adres!

In detail ziet het er zo uit:

Het Veerse Meer,

Het Veerse Meer is uit vroeger tijden vooral bekend als forellen water. Sinds de aanleg van de Katse Heule bij Kats is de forel deels uitgezwommen, deels omgekomen door zeeluis, u zult ze er tevergeefs zoeken.

De dieptes variƫren behoorlijk, op de oude slikken tegenaan de platen staat hooguit een krappe halve meter water, terwijl de oude stroomgeulen dieptes kennen van negentien, twintig meter of soms nog meer. Kenmerkend voor de oude geulen zijn de steile wanden en taluds die soms bijna verticaal aflopen kort aan de dijken aan de West- en Noordkant.

De visstand bestaat uit haring, wijting, paling, schol en bot. Tegenaan het doorlaatmiddel een enkel baarsje, makreel of geep in het seizoen. In de zomer zijn er talrijke harders te zien in de havens en rond de steigers maar die vangen is een heel ander verhaal. Bodembewoners zoals vorskwab en met name zwarte grondel zijn talrijk op sommige plaatsen.

Er zijn meldingen van duikers die verschillende andere vissoorten hebben gesignaleerd, dus een leuke verrassing is zeker altijd mogelijk!

In de praktijk blijkt de traditionele wijze van passief vissen met bodemmontages zoals paternosters aanzienlijk minder op te leveren dan men zou verwachten, aktief vissen is de juiste weg!

Licht materiaal dus, er staat geen of nauwelijks stroom, denk dan aan spin-, lrf-, en karperhengels met dito molens uit de 1000 tot 4000 series. Beaasde lepels en pilkers, sleepmontages, spinnertjes, dropshot montages, vertikalen, haring- en sprotonderlijnen, feedermontages met voerkorf zijn het devies en daar moet aktief tot zeer aktief mee worden gevist! Deze vismethoden betekenen dan ook dat de Anguilla dus nooit op anker vist op het Veerse Meer!

Als aas is het zaak zeer gevariƫerd te vissen; pieren (leeglopers), (steek)zagers, makreel- en haringstrips, zeebliek en kokkels behoren tot het standaard assortiment aan boord.

Het Veerse Meer is opgenomen in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren van Sportvisserij Nederland, dat betekent dat u in het bezit moet zijn van een geldige (Zee)VISpas om er te mogen vissen!

De Oosterschelde,

Sinds de Oosterscheldekering er staat blijkt er toch nog altijd een heel behoorlijk visje te vangen op het Scheld. Maar geduld, ervaring en kunde is een vereiste en juiste kennis van de stekken een absolute must! Overigens, dan nog blijft het vissen en niet vangen, ook uw schippert heeft nu eenmaal niet alles in de hand ...

Het visgebied van de Anguilla op de Oosterschelde beslaat voornamelijk het gebied uitkomend vanaf de Zandkreeksluis. Het wordt in het zuiden begrensd door het Goese Sas, in het Oosten door de Galgeplaat, en in het Noorden door de Schaar van Colijnsplaat achter de Zeelandbrug.

De eerlijkheid gebied wel om te vermelden dat Anguilla zelden buiten komt .. het Veerse Meer heeft inmiddels bewezen een heel fraai visgebied te zijn!Dagtrips en Rondvaarten - the Anguilla-style!

We richten ons zeker ook op mensen die op enigerlei wijze zijn beperkt. Aangezien de roots van de schipper en deckhands in de zorg liggen is dat helemaal niet zo heel erg gek, want waarom zou een beperking er voor moeten zorgen dat je nooit zou kunnen varen of vissen .. in onze optiek werkt dat dan net even anders.

Daar doen we dus helemaal niet moeilijk over .. als u ter been bent kan zes man op het gemak een hele dag aan de gang zonder elkaar in de weg te staan. Bent u dat niet dan zorgen we ervoor dat twee rolstoelers op het achterdek plaats kunnen nemen, en anders zetten we een paar lekkere stoelen neer. Net zo makkelijk!

Behalve de visserij hebben we de mogelijkheden in huis om dagtrips en rondvaarten aan te bieden, en die stellen we geheel in overleg met u samen binnen de mogelijkheden en faciliteiten die we hebben.All-Inclusive?

Dat kan zonder meer. Naar gelang verzorgen wij het aas, kunt u een hengel incluis onderlijn gebruiken, en staan we u bij met assistentie, raad en daad, tips en trucs!

De Anguilla heeft behalve zitbankjes met tafel in het stuurhuis ook een aanrechtje met gascomfoor. Tesamen met een prima voorraad frisdranken en aanverwante zaken komt de inwendige mens niets te kort tijdens de trip!

Muziek terwijl u vist of op de uitkijk zit op het achterdek? Barbeque op of aan het Veerse Meer? Of gewoon een rondje rond? U zegt het maar!

Over de prijs, die helemaal afhankelijk is van wat u wilt, worden we het ongetwijfeld eens. Overigens, misschien vanzelfsprekend maar toch, u bepaalt de vertrek- en aankomst tijden!

Rest tot slot te vermelden dat weer en wind bepalen of de dag wel of niet door gaat, en die beslissing ligt ten alle tijde en uitsluitend bij de schipper ..Interresse of gewoon benieuwd?

Stuurt u een mailtje naar anguilla@zeelandnet.nl .. en u hoort van ons!AnguillaCharter - Veere

1 Januari 2017

Tags: AnguillaCharter, Sportvissen, Veerse Meer