AnguillaCharter; hoe, wat, waar en waarom!

1 Januari 2015

Eerst even voorstellen - MS Anguilla!

Anguilla is een in 2004 gebouwde Osprey 26 Fisherman van 7.90 meter lang en 2.60 meter breed, haar thuishaven is Veere.

Voorzien van een Yamaha 422 STI HO 6 cylinder in lijn TurboDiesel van 275pk maakt haar tot een zeer rappe dame met een kruissnelheid van 22 knopen en een topsnelheid van 32 knopen. Overigens zullen we dat op het Veerse Meer niet nodig hebben.

Op het ruime achterdek is er plaats voor vier, vijf vissers m/v. Er is dan meer dan voldoende plaats om een hele dag naar hartelust te kunnen vissen en/of experimenteren met verschillende set-ups en onderlijnen.

De boot is uitgerust met reddingmiddelen voor alle aanwezigen, twee marifoons, AIS transponder & GPS, NAVTEX ontvanger, Lowrance HDS kaartplotters, GPS, navigatie en visvinders.Pure Fishing - the Anguilla style!

Een dag vissen met de Anguilla gaat niet over volle bakken en emmers. Integendeel. Maar als u tot de groep pure vissers hoort die gaan voor de dagbeleving gewapend met een 15 grams spinhengel, een 7 grams lrf hengeltje of een 8lbs bootstokje onder het genot van een hapje en een drankje dan bent u aan het goede adres!

In detail ziet het er zo uit:

Het Veerse Meer is uit vroeger tijden vooral bekend als forellen water. Sinds de aanleg van de Katse Heule bij Kats is de forel deels uitgezwommen, deels omgekomen door zeeluis, u zult ze er tevergeefs zoeken.

De dieptes variƫren behoorlijk, op de oude slikken tegenaan de platen staat hooguit een krappe halve meter water, terwijl de oude stroomgeulen dieptes kennen van negentien, twintig meter of soms nog meer. Kenmerkend voor de oude geulen zijn de steile wanden en taluds die soms bijna verticaal aflopen kort aan de dijken aan de West- en Noordkant.

De visstand bestaat uit haring, wijting, paling, schol en bot. Tegenaan het doorlaatmiddel een enkel baarsje, makreel of geep in het seizoen. In de zomer zijn er talrijke harders te zien in de havens en rond de steigers maar die vangen is een heel ander verhaal. Bodembewoners zoals vorskwab en met name zwarte grondel zijn talrijk op sommige plaatsen.

Er zijn meldingen van duikers die verschillende andere vissoorten hebben gesignaleerd, dus een leuke verrassing is zeker altijd mogelijk!

In de praktijk blijkt de traditionele wijze van passief vissen met bodemmontages zoals paternosters aanzienlijk minder op te leveren dan men zou verwachten, aktief vissen is de juiste weg!

Licht materiaal dus, er staat geen of nauwelijks stroom, denk dan aan spin-, lrf-, en karperhengels met dito molens uit de 1000 tot 4000 series. Beaasde lepels en pilkers, sleepmontages, spinnertjes, dropshot montages, vertikalen, haring- en sprotonderlijnen, feedermontages met voerkorf zijn het devies en daar moet aktief tot zeer aktief mee worden gevist! Deze vismethoden betekenen dan ook dat de Anguilla dus (bijna) nooit op anker vist op het Veerse Meer!

Als aas is het zaak zeer gevariƫerd te vissen; pieren (leeglopers), (steek)zagers, makreel- en haringstrips, zeebliek en kokkels behoren tot het standaard assortiment aan boord.

Het Veerse Meer is opgenomen in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren van Sportvisserij Nederland, dat betekent dat u in het bezit moet zijn van een geldige (Zee)VISpas om er te mogen vissen, voor nachtvissen geldt tevens dat u in het bezit dient te zijn van een nachtvistoestemming, deze is verkrijgbaar via Sportvisserij ZuidWest Nederland.Veerse Meer Light?

Of VML is de omschrijving die past bij de Pure Fishing Style van Anguilla. Het is de style voor de purist, de soortenjager of de Catch & Release angler. Hengels met een casting weight van 12 - 20 gram, 10/00 gevlochten op het molentje uit de 750 of 1000 serie hoewel een reeltje wel heel subliem vist in deze style! Een schuifsysteem, dwarreltje, jigkopje of dropshotrig maakt de set-up af ..

Vis 'm jiggy, wiggle, bouncing of jumping ..Dagtrips en Rondvaarten - the Anguilla-style!

Naar gelang verzorgen wij het aas, kunt u een hengel incluis onderlijn gebruiken, en staan we u bij met assistentie, raad en daad, tips en trucs!

De Anguilla heeft behalve zitbankjes met tafel in het stuurhuis ook een aanrechtje met gascomfoor. Tesamen met een prima voorraad frisdranken en aanverwante zaken komt de inwendige mens niets te kort tijdens de trip!

Muziek terwijl u vist of op de uitkijk zit op het achterdek? Barbeque op of aan het Veerse Meer? Of gewoon een rondje rond? U zegt het maar!

Over de prijs worden we het ongetwijfeld wel eens.

Rest tot slot te vermelden dat weer en wind bepalen of de dag wel of niet door gaat, en die beslissing ligt ten alle tijde en uitsluitend bij de schipper ..Interresse of gewoon benieuwd?

Stuurt u een mailtje naar anguilla@zeelandnet.nl .. en u hoort van ons!AnguillaCharter - Veere

1 Januari 2017

Tags: AnguillaCharter, Sportvissen, Veerse Meer